Transitboendet för migranter byggdes för drygt fem år sedan. Det rör sig om ett antal stora gula träbaracker intill Kirsebergs IP vid Vattenverksvägen.

En Kirsebergsbo som vill vara anonym – vi kallar honom A – berättar för SD Malmö att det ej finns någon personal på transitboendet. Vilket märks, tillägger han.

– Malmö stad menar att tanken är att de boende ska klara sig själva. Men av någon anledning vandaliserar de själva anläggningen där de bor. Flera fönster och ytterdörrar är förstörda, innertak i korridorer nedrivna och elektroniska dörrlås är sönderslagna. Man kan ju undra hur det ser ut i själva bostäderna, säger A.

En promenad på området bekräftar det A berättar. Han pekar mot soprummet, där dörren står öppen.

– Trots att där står flera sopkärl för sortering brukar de bara kasta in soporna på golvet. Senaste gången jag gick in här för att kika fick jag en chock när jag såg flera stora råttor härinne.

Transitboendet står på tillfälliga femårsbygglov. Det förnyades för ytterligare fem år nyligen trots överklaganden från ett 30-tal grannar. Bland dem A.

– Vi tycker att det här sköts uselt av Malmö stad. Vi vill att kommunen åtminstone ska sköta underhållet och föra en kommunikation med de boende. Som det är nu är det ett provocerande slöseri med skattemedel, säger han.

SD Malmös oppositionsråd Magnus Olsson berättar att SD varit emot det aktuella transitboendet från första början.

– Vi sa nej både när det byggdes och när det tillfälliga bygglovet förlängdes. När det skulle byggas informerade vi dessutom berörda grannar om hur de kunde överklaga.

SD Malmö ser helst att bygglovet återkallas och att verksamheten avslutas.

– Nu med facit i hand har vi fått rätt. Om flyktingar inte förstår eller vill förstå att man inte vandaliserar och stör skötsamma Malmöbor ska man inte befinna sig här, säger Magnus Olsson.

Han avslutar:

– Detta måste utredas och de som vandaliserar och förstör ska utvisas. Både Malmö stad och Migrationsverket måste ta sitt ansvar och lösa situationen.

Bild

Bild